Tips & rekommendationer

Min blogg om tips och rekommendationer

Löneöversyn

- Posted in Jobb by

Löneöversyn - hur det fungerar

Jag äger ett eget företag och har som planer att sätta mig in i löneöversyn i mitt företag. Tänkte skriva lite kort om det och hoppas att det kan vara till hjälp för någon annan där ute.

Då lönen faktiskt står för den största kostnaden i mitt företag, känns det rätt att kika närmare på det här. Att arbeta lite mer aktivt med det. Det är inte världens lättaste att sätta sig in i. Vad gör man till exempel med personal som har väldigt hög bra lön men har presterat duktigt och borde få utdelning för det. Var sätter man gränserna? Man kan inte höja lönerna hur mycket som helst för vissa.

Jag tänkte koppla ihop löneöversynen med lönekartläggning, budgetprocessen, kompetensplaner och medarbetar- och lönesamtal. Jag ska läsa in mina lönefiler och uppdatera mitt basregister. Tänkte se om jag behöver göra några ändringar eller behålla min nuvarande lönestruktur. Jag vill ha en bra lönespridning över min personal. Kompetensen utgör grunderna för min lönesättning.

Jag funderar på om man ska ha kortare kontinuerliga uppföljningsmöten istället för årliga medarbetarsamtal. Så man har lättare att utveckla sin löneutveckling.Har man dom där små informella samtalen med medarbetarna kan man lättare se små framsteg och öppna dörren för fler samtal och frågor kring arbetsuppgifter. Då har man en bättre förståelse för dom olika medarbetarnas prestationer och kan lättare minska eller öka deras ersättning. Eftersom du då har större förståelse för deras arbete och resultat. Så att man oftare kommunicerar för att få en bättre löneutveckling. Det gäller att hitta en lösning som är bra för just din organisation.

Ska även kolla igenom vårt organisationsträd, så att den fortfarande är relevant. Ett resultatintervall kan läggas in som ett mått för att lättare räkna ut en chefs sammanlagda bedömning. Att vara transparent i sin lönesättning är a och o för en bra löneöversyn. Dina medarbetare vill ju veta varför dom får den ersättning de får och varför den förändras. Då är det skönt med en transparent lönesättning. Som chef måste man vara beredd på att svara på frågor kring sina beslut och lägga fram bevis för att stödja dina beslut.

Hoppas detta har varit till nån hjälp.

Flyttfirmor Göteborg

- Posted in Hus & hem by

Flyttfirmor i Göteborg

Vi har precis flyttat från vår lägenhet i Göteborg till ett hus en bit utanför. Min fru är gravid och jag har mycket med jobbet, så vi anlitade en flyttfirma. Då ställde vi oss frågan, vad finns det för bra flyttfirmor i Göteborg? Vem ska man anlita?

Då vi själva inte kunde eller hann kånka så mycket själva, var det viktigt för oss att hitta en flyttfirma som är bra. Ville inte utsätta min sambo för en massa stress nu när hon är gravid. Hon är i tredje månaden, så det dröjer ett tag tills bebisen tittar ut. Vilket är bra för då hinner vi flytta och boa in oss ett tag innan det är dax.

Vi har ju turen att bo i Göteborg där det finns många att välja emellan. Vi frågade oss runt bland vänner och bekanta samt sökte en massa på nätet, för att hitta en vi kände oss trygga med att anlita. Vi landade tillslut på en firma som hade fått bra betyg och som vi även hört ska vara bra från folk som anlitat dem. De har 15 års erfarenhet i branschen vilket också känns tryggt. På deras hemsida hade de en bra guide till hur man ska tänka när man packar.

De lastade och lossade väldigt försiktigt och noggrant. Vi kände att vi inte behövde oroa oss över våra saker. Vissa saker har ju mycket minnen och betyder mycket för en. Sånt man inte kan ersätta. Men allting var fint och helt, precis som när det lämnat lägenheten. Det var även bra fördelat i vårt hus, där de ställt grejerna. Genomtänkt och placerat i rätt rum. Vi är nu helt uppackade i nya huset och kan njuta av det. Därför ville jag dela med mig av denna positiva upplevelse vi hade med den här flyttfirman. Ifall det är någon mer därute som är på jakt efter bra flytthjälp i Göteborg.

flyttfirmor Göteborg Vasa Flytt AB

PLU ställ

- Posted in Jobb by

PLU ställ till affären

Har precis börjat jobba på en Ica Maxi butik i kassan och fått lära mig denna. Dom hade ett PLU ställ med en platta vid sidan om den vanliga kassan skärmen. Detta var nytt för mig, har aldrig sett detta innan. Har ändå jobbat många år i denna branschen och i några olika Ica butiker. Men det var oerhört smidigt och bra.

Där kunde man knappa in exempelvis äpplen och få upp alla de olika äpplena som såldes i butiken. Där stod vad dom hade för olika PLU nummer, bilder på de olika sorterna samt vad de olika kostade per kilo. Perfekt för mig som var ny där. Slapp man få panik över vad man skulle slå in. Var bara att leta upp smidigt och lätt på plattan. Även när kunderna undrade över vad kilopriset var på en viss sort, kunde jag snabbt hitta det på plattan. Varför har inte fler affärer detta?

PLU plattan var väldigt bra placerad på ett ställ bredvid kassans skärm. Där hade jag lätt tillgång till den. SÅ otroligt mycket bättre än dom där gamla PLU pärmarna som brukade hänga bredvid kassan förr. Där man fick försöka leta upp namnet i en lista och gissa på att det var rätt sort. Har jobbat länge i livsmedelsaffärer och kommer ihåg hur sommarpersonalen alltid hade problem att hitta rätt. De visste till exempel inte skillnaden mellan kålrot och rotselleri. Här kan dom bara knappa in de olika namnen och se om det är rätt på bilden. Vilket resulterar i fler nöjda kunder som inte fått betala för mycket för nåt. Det var även lätt att se vilka som var ekologiska då dessa hade en grön markering vid sig.

Man kunde även få upp streckkoder och skanna med handskannern. Som exempelvis om broccolins streckkod var sönder kan man få upp det på denna plattans skärm och skanna EAN-koden där istället. Get visable tror jag företaget heter som tillhandahåller dessa om någon vill kolla upp detta till just er affär som ni arbetar i. Nöjda kunder och glada butiksmedarbetare är ju alltid trevligt!

PLU ställ livsmedelsbutik Get visable